Nytt på Gatebil i 2018 -Gatebil RC Drift Series

En av flere nyheter på Gatebil i 2018 er en egen drifting-serie for radiostyrte biler. Gatebil RC Drift Series. Det blir konkurrert i 2 klasser, RWD og AWD, og deltakere i alle aldre kan være med. Serien kjøres på alle de tre Gatebil festivalene i Norge, og de beste førerne i hver klasse kvalifiseres for D1-10 World Championship 2019 i Nederland.

RC DRIFTING I NORGE
Drifting med fjernstyrte biler startet i Japan omtrent samtidig med vanlig drifting, og i Norge blomstret miljøet opp for omlag 10 år siden. I dag finnes det mange hundre aktive utøvere, fordelt på klubber og baner over store deler av landet, og alder på de som kjører er fra 5-6 år til pensjonister.

RC drifting i Norge er ikke organisert mellom noe forbund, men det har vært arrangert både cuper og mesterskap (uoffisielle Norgesmesterskap), pluss massevis av lokale serier og klubb-løp. Mange norske førere deltar også i internasjonale konkurranser, deriblant D1-10 World Championship som hvert år kjøres i Nederland.


Sjekk ut video med drifting superstjerne Fredric Aasbø fra tv-serien ‘Panser’ som var på besøk hos Drammen RC Klubb. Med i videoen er også Arnfinn Sundin, dommer i Gatebil Drift Serie for fullskala driftingbiler. Se flere RC drifting-videoer nederst i artikkelen.

– Jeg vokste opp med RC-biler, og det la uten tvil grunnlaget for driftingsatsingen i senere tid, sier Fredric Aasbø til Gatebil.no. – Men å se hva RC-driftere får til i dag er rett og slett sinnsykt – ofte er kjøringa mer presis en fullskala drifting! Jeg har stor tro på RC-drifting både som en egen sport og som rekruttering til fullskala drifting, så jeg gleder meg til å se RC-drifting på Gatebil!

HVA ER RC DRIFTING
RC drifting kjøres etter tilnærmet samme reglement som vanlig drifting. Det er også 3 dommere som bedømmer etter omtrent samme kriterier som for fullskala driftingbiler. Drifting med RC-biler er rett og slett vanlig drifting i miniatyrformat. Konkurranseregler for Gatebil RC Drift Series vil bli publisert her i artikkelen om kort tid.

OM BILENE
Størrelsen det kjøres med er skala 1:10 og bilene er elektriske. De veier fra fra omlag 1350 gram og er ca. 45 cm lange, og har enten bakhjulstrekk (RWD) eller firehjulstrekk (AWD), som er de 2 klassene det konkurreres i. RC driftingbiler er mellom mange år blitt utviklet for å oppføre seg mest mulig likt vanlige driftingbiler, med mer eller mindre lik stivhet i chassis, vekt, balanse, grep og styring.

En komplett startpakke med alt du trenger (bil, radiosender, batterier, lader, ekstra hjul, litt reservedeler, mm.) koster fra omlag kr. 9000,-. Men du får også kjøpt ok startpakker billigere enn dette. Men som i all motorsport finnes det selvsagt utallige muligheter for å oppgradere, selv om mye ikke nødvendigvis gjør at bilen fungere bedre. For i RC drifting-miljøet er det selvsagt også viktig med en kul bil, gjerne en kopi av kjente vanlige driftingbilerl. Det lages bl.a. utallige mange forskjellige karosserier, som koster fra omlag  kr. 500 til 1000,-.

Driftskostnader med å kjøre RC drifting er veldig lave. Du kan alltid gjøre nye oppgraderinger, men det er veldig lite som går i stykker og må skiftes. Du kan få noen sprekker i karosseriet, og du må kanskje bytte noen kulelager. Men ellers blir bare ting ødelagt om du er uforsiktig når du skrur/ justerer på bilen. For en RC driftingbil kan justeres minst like mye som en vanlig driftingbil. Både effektkurven på motoren, fjæring, hjulvinkler, bremser, balanse.. alt mulig. Noen biler kan kun justeres mekanisk, mens andre kan du tune via pc eller med en app for nettbrett og mobil. Det finnes også massevis av typer dekk, beregnet på forskjellige underlag og kjørestil. Sammenlignet med vanlig drifting holder dekkene nesten evig, og et nytt komplett hjulsett koster knapt. 300 kroner – inkludert felger.


Sånn her ser en RC driftingbil ut under karosseriet. Denne har firehjulstrekk hvor kraften er fordelt med 30/70 foran og bak. Det er derimot mest vanlig og er flest deltakere i klassen for biler med bakhjulsdrift. En RC driftingbil har minst like mange justeringsmuligheter som en vanlig driftingbil, og etter mange år med utvikling oppfører en RC-bil seg veldig likt en fullskala driftingbil. Det finnes utallige mange karosserier, og mange “tuner” opp utseende for at bilen skal bli så tøff og realistisk som mulig.

INSTA: Bruk #gatebilrc og post bilde av din RC-bil.

OM BANENE PÅ GATEBIL
Som bilene er også en RC-driftingbane mest mulig lik baner for vanlige driftingbiler. Det er ‘zones’ og ‘clipping points’ og selvsagt mange rekvisitter for å gi banen et tøft og realistisk utseende. Vanlig lengde er mellom 50 og 80 meter med omtrent 1,5 meter banebredde. En runde tar omlag 20 sekunder. Det kjøres på forskjellige underlag, men det vanligste er et slags filt-teppe, som det også kommer til å være på løpene på Gatebil.

På Gatebil RC Drift Series løp 1 på Vålerbanen (se terminliste litt lengre ned) har vi planlagt å bygge bane i den store utstillingshallen i det nye hotellet. På Rudskogen på løp 2 og 3 blir banen laget i en av de dobble pit-garasjene. Begge steder vil det være god plass til publikum.

KONKURRANSE I 2 KLASSER
Det vil bli konkurrert i 2 klasser. Klasse 1 er for biler med bakhjulsdrift og klasse 2 for biler med firehjulsdrift. Konkurranseregler vil i utgangspunktet være like, men dommere bedømmer etter litt forskjellige kriterier. Konkurranseregler for vil bli publisert her i artikkelen om kort tid.

DATOER GDS-RC 2018:
Gatebil Drift Series RC kjøres på alle 3 Gatebil festivaler i Norge.
R1: Gatebil Vålerbanen 25-27 mai (Lørdag 26 mai).
R2: Rudskogen Motorpark 6-8 juli. (Lørdag 7 juli).
R3: Rudskogen Motorpark 24-26 august. (Lørdag 25 aug).

*TIDSSKJEMA: (estimert)
Selve konkurransen gjennomføres på lørdagen. Men banen vil være ferdig rigget fredag morgen. Da vil det være fritt frem for alle som har lyst til å kjøre. Det blir derimot ingen offisiell trening før lørdag morgen.

08:00 – 09:00: Insjekk.
09:00 – 09:15: Førermøte.
09:30 – 11:30: Trening.
11:30 – 12:30: Frikjøring for publikum.
12:30 – 15:30: Siste trening + kval.
15:30 – 17:00: Frikjøring for publikum.
17:00 – 20:00: Twinkjøring/finale.

*Hele fredag og søndag, pluss noen timer på lørdag, vil det være frikjøring for både publikum og deltakere i Gatebil RC Drift Series. Alle som vil kan ta med seg sine RC-biler, eller låne en av Gatebil sine drift-taxier.

HVEM KAN DELTA?
I Gatebil RC Drift Series kan i utgangspunktet alle delta. Det finnes ingen nedre eller øvre aldersgrense. Og man trenger ikke være medlem av noen klubb, og det finnes ingen lisens. Gatebil stiller derimot som krav at man må delta i alle 3 løpene for å kunne være med i serien. Vi setter også et tak på totalt 60 førere. Omlag 40 deltakere i klasse 1 (bakhjulstrekk) og 20 deltakere i klasse 2 (firehjulstrekk). Antallet/ fordelingen justeres litt etter responsen. Om det derimot ikke er mange nok som melder seg på til alle løp, vil vi åpne for deltagelse i kun enkeltløp.

PÅMELDING til GDS-RC
Om kort tid vil det komme et registreringsskjema her i artikkelen. Men du må gjerne sende en e-post til bw@gatebil.no hvor du forteller at du har lyst til å delta. I mailen skriver du hva du heter og hvilken klasse du har tenkt å delta i, pluss din e-post og ditt telefonnummer. Legg også gjerne ved et par bilder av bilen din. Da vil du bli varslet når det offisielle registreringsskjemaet er klart.

Påmelding/ startavgift pr. løp vil være kr. 500,-. I tillegg må alle kjøpe inngangsbillett til Gatebil. Enten dagsbillett for lørdagen hvor konkurransen gjennomføres, eller en festivalbillett for de som ønsker å oppleve Gatebil hele helgen og ha med campingvogn/ campingbil.

LINK: Billettinfo for Gatebil 2018 finner du her.

REGISTRER GATEBIL-PROFIL
I tillegg til å melde deg på til konkurransen må alle registrere en Gatebil-profil. Her legger du inn mer info om deg selv, som meritter og erfaringer, eventuelle sponsorer, spec på bilen, og selvsagt bilder og video. Dette vil i første omgang være en lukket database hvor Gatebil kan finne informasjon for å f.eks. lage artikler om de forskjellige deltakerne. Du vil da få din egen login for å kunne redigere din Gatebil-profil med nyeste info og bilder.

UTSTILLING – PREMIERING AV DE KULESTE BILENE
Utseende er selvsagt veldig viktig på en RC driftingbil. Og derfor vil Gatebil også kåre de kuleste, fineste og tøffeste bilene. Og på utstillingen kan både biler som er med i konkurransen og andre delta. Det er bare å ta med din RC driftingbil og vise den frem på Gatebil. Og skal du ikke kjøre i konkurransen kan du selvsagt teste banen på frikjøringen.

Gatebil sin jurye vil velge ut sine favoritter i 2 klasser. Klasse 1 for bilene som deltar i konkurransen, og klasse 2 for alle andre. Grunn til at vi har to klasser er at det i konkurransereglene for Gatebil RC Drift Series vil være noen retningslinjer/ begrensninger for hvordan en bil kan være, mens det i den åpne klassen er fritt frem for alt. Ta gjerne også med litt rekvisitter. Det er ingen påmelding eller avgift for å være med på utstillingen.


Ta med din RC driftingbil og vis den frem på Gatebil. For alle kan delta på utstillingen, selv om de ikke har planlagt å delta i Gatebil RC Drift Series. Du kan selvsagt også teste drifting-banen når det er frikjøring for publikum. Frikjøring for RC-biler er gratis. Supra’n på bildet over eies av Steinar Sanni.

INSTA: Bruk #gatebilrc og post bilde av din RC-bil.

PUBLIKUM KAN TESTE
RC-banen blir en slags miniatyr av Gatebil for vanlige biler. Ikke at banen blir lik, men at det vil være åpent for masse frikjøring uten om konkurransen. Akkurat som på Gatebil ellers. Her kan de som vil ta med seg sine egen RC-biler, eller du kan låne gratis en av Gatebil sine taxi RC drifting-taxier. Det er selvsagt også gratis å kjøre på banen om du tar med din egen bil.

Banen vil være ferdig rigget til Gatebil åpner fredag morgen, og blir ikke plukket ned før Gatebil er ferdig søndag ettermiddag. Så hele fredag frem til sent på kvelden, flere timer på lørdagen, og hele søndagen, vil det være masse tid for frikjøring.

HVEM ARRANGERER?
Gatebil RC Drift Serie arrangeres av Gatebil, men med god hjelp fra erfarne ildsjeler i miljøet. Deriblant Lasse Sørensen fra Drammen og Robin Lampe fra Krødern.

Lasse startet med RC drifting i 2011 og har masse erfaring både som utøver og arrangør. Han har både 3 og 4. plass fra D1-10 World Championship, han er 2 ganger norsk mester, og har massevis av pallplasser fra RC driftingløp over hele verden. Som arrangør har han bl.a. vært ansvarlig for King Of Europe sin RC drifting-serie, som arrangeres sammen med de store King Of Europa og King Of Nations-løpene over hele Europa.

Robin Lampe begynte med RC drifting for omlag 4 år siden i Drammen RC Klubb. Her var det et stort miljø for RC-drifting, hvor mange av de beste førerne i Norge var medlem og trente. Drammen RC Klubb arrangerte mange konkurranser hvor Robin deltok og fikk masse erfaring. Senere flyttet Robin til Krødern og ble en del av miljøet i Hadeland RC Klubb som benytter banen på Harestua RC Senter. Robin sitter nå i styret til klubben og er ansvarlig for bygging og utvikling av baner. I fjor var han også med på å starte en lokal RC drifting-serie, som trekker til seg toppførere fra hele Østlandet. Her er Robin løpsleder og har ansvar for det meste av organisering. I sommer reiser Robin til Nederland for å delta på D1-10 World Championship, blandt annet sammen med Lasse Sørensen.

Sammen med Robin og Lasse føler Gatebil seg sikre på å lage en knallbra RC drifting-serie på Gatebil-festivalene i Norge i 2018.


Veldig mange som kjører RC drifting er med i et team. Her er noen av medlemmene i Team Mæd Drift anno 2016. Fra venstre Glenn Henriksen, Kim Grande, Jarle Lundby, Jonas Mathisen og Petter Gordon Nilsen.

LINK: Sjekk ut Team Mad Drift sin Facebook-side.

En RC driftingbane er mest mulig lik en vanlig bane, bare i mindre skala. Vanlig lengde er fra 50 til 80 meter, og det er mest vanlig å kjøre på et slags filt-teppe. Det her bildet er fra den de tidligere klubblokalene til Drammen RC Klubb. Det blir selvsagt også laget en knalltøff bane på Gatebil, hvor det også blir masse tid for frikjøring i tillegg til konkurransen Gatebil RC Drift Series.


Hvert år kjøres VM i RC-drifting i Nederland, og de beste i Gatebil RC Drift Series vil få lisens til å kjøre her. Her er alle førere i team Yokomo, deriblant flere fra Norge. I midten bakerst med briller står Lasse Sørensen som skal hjelpe Gatebil med å arrangere Gatebil RC Drift Series. Lasse har masse erfaring og meritter fra internasjonale løp over hele verden med både 3. og 4. plass fra VM. Lasse har også arrangert både nasjonale og internasjonale serier og konkurranser. I Gatebil RC Drift Series får Lasse god hjelp av Robin Lampe fra Hadeland RC Klubb.


Se video med Lasse Sørensen sin battle om 3. plassen og Kim Grande som kjørte for seier i VM i Nederland i 2017. Sjekk også showrun på ca. 4:20 min.

Her er noen flere videoer:

annonser

annonser