Audi-Porsche-entusiastens nye racerbil

Etter å ha kjørt gateregistrert bil på bane i snart 25 år, stilte Hans Frisak for første gang til start i Gatebil Extreme med en ekte, fullblods racerbil under august-treffet på Rudskogen.

Tekst: June Elise M. Sørensen

Hans Frisak har vært en del av Gatebil-gamet i en årrekke. Blant annet har han vært kjent for å komme kjørende til festivaler i sin gateregistrerte Audi eller Porsche, skru skiltene av og nærmest rulle direkte ut på banen.

Med konkurrenter som bruker hundretusener på ombygging av bilene sine, har Frisak likevel klart å ligge ganske stabilt litt over midt på treet resultatmessig i Gatebil Extreme, i perioder også helt i toppsjiktet.

På august-treffet på Rudskogen i år stilte han for første gang i en fullblods racerbil:

Type/modell: Porsche 911 GT3 Cup (991.1). Bilen er original fra Carrera cup.

Årsmodell: 2015

Motor: 6-sylindret boxer, 3,8 liter.

Effekt: 460 hk.

Drivverk: 6-trinns paddleshift, bakhjulsdrift.

Understell: Standard

Vekt: 1220 kg.

Innvendig: Sikkerhetsbur, brannslukker.

Body: Standard

Hjul: 10,5/18 med 27/65/18 front og 12×18 med 31/71/18 bak

– Jeg har kjørt Gatebil racing og Extreme siden 2003, informerer Frisak. Den første bilen han konkurrerte med var en Audi urquattro med RS2 motor:

– Deretter ble det Porsche 993 turbo, gateregistrert, som jeg kjørte til og fra treff med slicks på taket. Med denne bilen ble jeg nummer to i Extreme Race i 2007, nummer fem i 2008 og nummer tre i Timeattack i 2010, fortsetter Frisak:

Etter dette kjørte Frisak en Porsche 996 GT2, også den gateregistrert, og fortsatte å levere resultater. Det ble en femteplass, en andreplass og nok en femteplass i perioden 2011 til 2013:

– I 2014 og 2015 kjørte jeg en Audi R8 V10. Denne kjørte jeg også i filmen Børning 2, forteller Frisak videre:

– Så, etter filminnspillingen, fikk jeg et godt tilbud av Møller bil Oslo Vest og oppgraderte til R8 V10 Plus:

Da ble det straight line i et par år, men savnet etter å kjøre løp ble etter hvert så stort at jeg solgte denne bilen og kjøpte heller en ny Porsche 991 GT3 Club Sport.

GT3’en var klargjort for klubbrace, og det bar rett tilbake i Gatebil Extreme for Hans Frisak, som var tilbake blant kremen i norsk racing, nok en gang med en gatebil.

– Den hadde 20 tommere, og slicks fantes ikke, så jeg kjørte med gatedekk, humrer Frisak.

– Den var jo ikke den kjappeste, med «bare» 500 hester, noe som er lite i Extreme-feltet, men det holdt til å bli nummer åtte sammenlagt, både i 2018 og i 2019:

I sommer bestemte Frisak seg for å kjøpe en skikkelig racerbil. Valget falt på en 2015 Porsche 991.1 Cup, en ren racerbil bygget av Porsche Motorsport. Da han ikek fikk bilen før i høst, overtalte Frisak kona til å låne bort sin Audi A1 på julitreffet

– Hun protesterte litt på det, medgir Frisak, som folierte konas bil på akkurat samme måte som Audi R8 V10 Plus.

– Det var et får i ulveklær, konstaterer Frisak lattermildt:

Men så endelig, på august-treffet på Rudskogen, fikk endelig Hans Frisak kjørt den nye Cup-bilen sin.

– Det var litt uheldig, da den allerede etter noen få pass fikk tekniske problemer, men jeg rakk å bli nummer fire på Timeattack allerede den første dagen jeg kjørte denne bilen, og jeg klarte å forbedre min personlige banerekord med to sekunder, og det er jeg veldig fornøyd med, fastslår han:

Nå skal bilen repareres etter at en stikkaksling røk, men Frisak ser for seg full Gatebil-sesong neste år.

– Jeg vet at jeg ikke kan kjempe i toppen, men kjørefølelsen i en fullblods racerbil og kappkjøring med kompiser på Gatebil er det viktigste for meg, selv om det selvsagt hadde vært stas å kunne plukke en og annen pokal et stykke ned på listen også, sier Frisak.

– Som Åge Flugre sa til meg; “Jeg er overrasket over at det tok så lang tid før du kjøpte en ekte racerbil!” Så jeg gleder meg stort til en ny sesong som forhåpentlig blir mer normal enn 2020-sesongen.

– – – – – –

Publisert 17. september 2020

– – – – – –

TIPS GATEBIL!
Har du tips eller ideer til hva vi bør skrive om her på Gatebil.no? Send mail til June eller Bjørn med en gang!

GATEBIL WEBSHOP
Gatebil har endelig åpnet nettbutikk! Her kan du kjøpe alle de nyeste råtøffe Gatebil-klærne til både gutt/ mann, dame/ jente og barn. Tidligere har Gatebils klær kun vært til salgs på Gatebil festivalene. Hettegenserne på bildet under koster kr. 499,-. T-skjorte kr. 249,-.