Møt Gatebil-fotograf Davnic Solberg

Han er ung, men er allerede en ettertraktet og etablert fotograf og videomaker. I år startet også Davnic Solberg et samarbeid med Gatebil, og laget blant annet en råtøff aftermovie fra Corona-tilpassede Gatebil Trackdays i juli. Denne filmen og flere filmer fra Davnic kan du se nederst i saken.

Fortelle litt om hvem du er og hvorfor du begynte med film og foto?

– Jeg er 22 år og bor i Kristiansand. Har norsk far og belgisk mor, og er født og oppvokst i Johannesburg i Sør-Afrika, så oppveksten min var nok litt uvanlig.

– I 2006 flyttet vi til Norge. Da var jeg åtte år gammel. Noen år senere kjøpte jeg mitt første kamera til et studieår i Sør-Afrika. En GoPro 3. Da fikk jeg smaken på medieproduksjon, og da jeg kom hjem igjen til Norge begynte jeg på «Medier og kommunikasjon» på Noroff vgs.

Davnic forteller om mange oppdrag han gjorde gjennom skolen, hvor han ble motivert til å starte sitt eget firma. Davnic Media ENK ble opprettet i 2016.

– Skolen var til stor hjelp i denne perioden og lånte meg utstyr mens jeg ennå gikk der. Jeg vil gjerne takke lærer Bjørn Aas for tålmodigheten hans. Jeg fikk bl.a. fri mange timer for å drive med egne filmprosjekter.

Har du alltid filmet/fotografert biler?

– Mange av de første oppdragene jeg fikk var å lage festival- og eventfilmer, vlog for artister og filme nattklubbåpninger. Det var ikke helt det som var planen, men mulighetene bare kom én etter én og plutselig hadde det gått flere år, sier Davnic.

– Hvis jeg skal nevne et oppdrag som skiller seg ut, så var det å reise med privatfly sammen med Staysman og Mads Hansen. Jeg gjør ikke så mange sånne oppdrag nå, men ser tilbake på det som veldig lærerikt.

Bilrelatert medieproduksjon begynte Davnic med først sent i 2018.

Hvordan kom du inn i bilmiljøet?

– Av ren nysgjerrighet dro jeg på et par lokale driftingarrangementer. Der ble jeg kjent med Pål Ivar Frigstad, som tok seg god tid til å svare på spørsmål som jeg hadde.

Davnic ble invitert med på Oslo Motor Show og NM i drifting på Gardermoen, og laget video derfra. Det var sånn det hele startet.

– Etter det tok interessen helt av og jeg har siden brukt store deler av tiden på bilfilm og bilfoto. Pål Ivar er i dag en av mine nærmeste venner, og også en kunde.

Har du alltid vært bilinteressert?

– Ja, det har jeg. Det er vanskelig å forklare den følelsen jeg har rundt biler, det er nærmest som en terapi. Jeg kommer fra en familie som ikke har noen særlig bilrelatert bakgrunn. Pappa var pilot. Men en dag bare kom interessen.

Hva er ditt forhold til Gatebil, og når var du første gang på en Gatebilfestival?

– Jeg var første gang på Gatebil på Vålerbanen i 2019. Jeg var også på alle de påfølgende festivalene det året og gjorde masse små film- og fotojobber. Jeg fulgte også et team den sesongen og laget video for dem, røper Davnic.

– Jeg er fortsatt veldig ny i Gatebil-miljøet og håper å bli bedre kjent med alle sjåfører, mediefolk og så videre, etter hvert.

Davnic er takknemlig for at han ble så godt tatt imot i Gatebil-miljøet, og etter å ha vist hva han er god for, samarbeider han i dag også direkte med Gatebil.

Hva er det som er så fascinerende med å fotografere og lage film om biler? 

– Jeg er jo en stor bilentusiast, så det å kunne gjenskape den følelsen som alle bilinteresserte kjenner på, gjennom film og bilder, det er noe jeg virkelig brenner for. Og så er det gøy å vise frem alt det kule folk bygger, så klart!

Filmer/fotograferer du kun bil?

– Nei, jeg er ganske fleksibel, ettersom jeg driver mitt eget firma. Jeg driver også litt med portrettfoto, tar produktbilder, presentasjonsvideoer for firmaer, musikkvideoer, reklamefilmer, eventfoto og -film samt mye salgsbilder for bilforhandlere.

Hva er forskjellen på å fotografere stillbilder av bil og actionbilder fra banen?

– Jeg får et skikkelig kick av tanken på at man får som regel bare én mulighet til å få et kult klipp fra banen. Samtidig er det jo litt stress at man som regel må løpe rundt med alt utstyret man har, for hele tiden å være klar for alt.

Davnic har hatt mye fokus på å bygge en kamerarigg som gjør at han kan bytte fort mellom forskjellige objektiver, mikrofon, stabilisator og så videre.

– Men jeg synes også stillvideo og foto fra pit lane eller pit er veldig gøy. Da får man muligheten til å opprette nye kundeforhold og man kan prate om forskjellige hendelser fra banen den dagen. Dessuten kan man prøve flere ganger, helt til man får til den idéen man hadde i utgangspunktet. Spesielt gjelder jo dette stillbilder hvor man har muligheten til å benytte seg av lyssetting og planlagt komposisjon.

Hva er dit mål som fotograf?

– Å fortsette å utvikle meg til å bli en enda bedre fotograf, samt å aldri slutte jakten på å mestre nye teknikker. En dag håper jeg å kunne ansette egne folk og lage et stort filmteam som kan gjøre det mer realistisk å få de virkelig store oppdragene.

Davnic drømmer også om å få lage reklamefilm direkte for de store bilprodusentene. En film for en lokal Audi-forhandler, Gumpens Auto Øst, kan du se litt lengre ned.

– Og så vil jeg lage tidenes sykeste aftermovie for Gatebil, avslutter han.

Sjekk ut Davnic på:
Facebook | Instagram | Youtube | Webside

Epost: davnic@davnicmedia.com

Davnic sitt fotoutstyr:
Canon 1DX mark II, 70-200 mm. f/2.8L IS III, 24-105 mm. f/3.5 IS STM, 35 mm. Sigma 1.4 ART, DJI Ronin S, R.de VideoMic Pro+, R.de Link, CM-55c Monitor, Manfrotto MK055XPRO3, Div. VND og CPL filter. Leier droner og annet utstyr ved behov.

Kjøper også nye GoPros hvert år, da de som regel ender opp i småbiter rundt omkring på banen.

Dette ønsker han seg:
Red Dragon-X 6K, Sony A7siii, 11-12mm f4L, 24-105mm f4L IS II, 50mm f1.2L.

– – – – – –