RC-DRIFTERNE KLARE FOR VÅLER

Torsdag 09.05.2019: June Elise Marlén

Endelig er det bekreftet at det blir RC-drifting også på Våler 24. til 26. mai. RC-drifterne skal få sitt eget område inne i den nye kafeteriaen, skjermet for vær og vind og støy fra banen.

Gatebil RC har vært et populært tilbud for publikum på tidligere Gatebil-festivaler, men har til nå kun blitt avviklet på de største festivalene på Rudskogen.

– Gatebil RC er en felles innsats mellom mange RC drifteklubber i Norge, forklarer Ole Kristian Bogen, en av nøkkelpersonene bak prosjektet.

– Vi har gått sammen for å vise frem sporten vår og for å vise at man kan drive med mye annet enn fotball og håndball.

Her er en video de har laget som viser klipp fra Gatebil RC 2019:

Ildsjelene bak Gatebil RC gjør dette på dugnad. Med Bogen som en slags styrmann samler de hvert år rekvisitter og banemateriell fra de ulike klubbene og reiser sammen til Våler eller Rudskogen og bygger en RC drifteklubb på Gatebil.

– I år stiller vi på Våler og på begge Rudskogen-treffene, informerer Bogen.

Vi stilte noen spørsmål til noen av toppførerne i norsk RC drifting og fikk følgende svar:

  1. Hva er mest gøy med RC-drifting?

Svar: Å kunne drifte i liten skala sammen med likesinnede entusiaster på kule baner, samt at man møter nye mennesker og har det gøy.

  1. Kan man lære seg å drifte med RC-bil, for så å overføre teknikken direkte til drifting på 1:1 bane?

Svar: Prinsippene er de samme, men man utsettes jo for noe mindre G-krefter. Og blir mye mindre skitten. Og så er jo dette elektrisk, men det er noe som kommer mer og mer i stor skala også.

  1. Hvem er RC-drifting for?

Svar: Alle som er store nok til å holde kontrollen og styre bilen.

  1. Hva blir opplegget på Gatebil i år?

Svar: Opplegget er enkelt: De fleste RC drifting-klubbene i Norge har gått sammen om om å lage en RC drifteklubb på Gatebil. Her vil vi ha folk som kjører oppvisning og som er tilgjengelig for å svare på spørsmål fra de som er interessert. Vi har også noen biler publikum kan få prøve litt.

  1. Hvordan er det å være med i en RC drifteklubb?

Svar: Det er mye frivillig innsats rundt sånne klubber. Klubbene består av ildsjeler som bygger og skaper klubbene sine. Og er det selvsagt mye kjøring, og mye kaffe, på treff. Det kab også bli rimelig intenst når man møter sin likemann, eller en som er bedre, på banen.

  1. Hvor mye koster det å drive med?

Svar: Som med de fleste andre ting er det helt avhengig av eget ønske og behov. For nybegynnere kan man slippe unna med 2.000 – 4.000 i året, men om man ønsker å konkurrere og kjøre aktivt så kan det fort gå med astronomiske summer.

  1. Er det et miljø for jenter?

Svar: Det er en overvekt av gutter, men det finne sjenter som har kjørt seg til å konkurrere i blan tannet VM. Dette er absolutt noe for alle med drifting i blodet.

  1. Hvordan foregår konkurranser, nasjonalt og internasjonalt?

Svar: Kort fortalt, blir vi dømt etter de samme kriteriene som i 1:1: Drifting, linje, stil, hastighet, tangeringspunkter og vendinger. Dekk, vektfordeling og setup av bilen er i like stor grad avgjørende, og det finnes like store forskjeller i kjørestil og meninger som i alt annet.

  1. Hva er målet med Gatebil RC?

Svar: Det er først og fremst en arena hvor vi får en unik mulighet til å vise frem sporten vår. Å komme sammen på et så stort bilarrangement er ganske kult for både liten og stor, og etter hva vi erfarte i fjor skapte det mye entusiasme og vi fikk gode tilbakemeldinger.

Vil lage tilbud til barna

– Det er fortsatt noen økonomiske brikker som må på plass, men vi håper å ha med oss nok biler til at alle som ønsker kan få teste litt, uttaler Bogen.

Blir det lagt opp til at også barn får kjøre i år?

– Da snakker vi eventuelt om en egen bane som er tilrettelagt for de små. Det er litt utenfor det vi egentlig driver med. Jeg klarer ikke å få organisert noe sånt til Vålerbanen, men jobber iherdig for å ha på plass et tilbud til barna på Rudskogen.

Kvalifiserte til VM

Bogen har selv drevet med RC drifting hele livet, men har aldri hatt ambisjoner om å bli blant de aller beste. Imidlertid kvalifiserte sønnene hans til VM i fjor, med biler Bogen har vært med å bygge.

– Jeg skapte Team Wheelspin først som en webside hvor jeg la ut film og bilder av biler jeg bygde og kjørte. Så skulle sønnene mine konkurrere med disse bilene og kvalifiserte til VM første sesongen de kjørte. Nesten ingen visste at disse bilene fantes engang.

I dag er Bogen leder for Team Wheelspin, mens sønnene har prioritert jobb og skole. Teamet består i dag av konkurransedyktige gutter mellom 10 og 40 år, pluss 10 år gamle Louise, som elsker å kjøre RC drifting!

– For alle andre som også elsker drifting, anbefaler vi å komme innom den nye kafeteriaen på Våler og se på, og kanskje prøve, RC drifting under Gatebil-festivalen på Våler 24. til 26. mai, oppfordrer Bogen.

– Flere av gutta og jentene som kommer og kjører RC på Gatebil er VM-førere av beste kvalitet, så det blir mye fin kjøring:

Foto: Kent Bjærang

– – – – – –

TIPS GATEBIL!
Har du tips eller ideer til hva vi bør skrive om her på Gatebil.no, så send mail til June eller Bjørn med en gang: june@gatebil.noeller bw@gatebil.no

Gatebils hovedpartner 2018: