Slik ble Gatebil redningen for Andreas

Fredag 16.11.2018: June Elise Marlén

En av hovedpersonene i serien Gatebil på TV2 Zebra er 23 år gamle Andreas Lehne. De som så de to første episodene onsdag kveld fikk innblikk i en problematisk oppvekst som blant annet omfattet mobbing gjennom hele syv år på barneskolen. Nå synes Andreas vi har snakket nok om alt det negative. 

– Jeg har litt lyst til å ha mer fokus på det positive! For det er jo mye av det, bekrefter han.

En av faktorene som reddet Andreas ut av en vanskelig tilværelse var at han tidlig fikk innpass i Gatebil-miljøet. Men hva var det egentlig med Gatebil-miljøet som gjorde at en beskjeden tenåring følte seg hjemme her?

– Gatebil-miljøet består av mennesker som har en enorm lidenskap for det de holder på med, nemlig bil. Samtidig er de veldig inkluderende og lett å bli kjent med, sier Andreas.

– Det har på en måte blitt en stor familie for meg, som med årene bare har vokst og vokst.

Allerede som 12-åring fikk Andreas være med naboen på Gatebil-treff. Naboen til Andreas jobbet i Gatebil. Han satt i billettluka ved porten. Etter hvert begynte Andreas også å henge med de andre i crewet.

– Jeg har alltid elsket å prate med folk, og selv om jeg var sjenert, var jeg alltid veldig utadvendt, forteller han. 

– Jeg gikk liksom bare bort og hilste på.

Etter hvert fikk Andreas oppgaver og ansvar i Gatebil. Og som liten gutt gutt på Gatebil-treff ville han gjerne bidra med alt.

– Jeg hjalp til over alt der det trengtes, sier han.

Andreas trekker spesielt frem Henrik Frisak som en av dem som umiddelbart tok ham under vingene og fikk ham til å føle seg som en del av Gatebil-familien.

Etter hvert ble oppgavene større og stadig mer omfattende. Andreas blomstret på Gatebil-treffene. Selvtilliten økte, og han som i flere år hadde følt seg utenfor og utstøtt av sine jevnaldrende, følte seg inkludert her. 

– Jeg har hatt mange fine oppgaver i Gatebil opp gjennom årene, bekrefter Andreas.

– Den gjeveste var kanskje for tre-fire år siden, da jeg var dommer i Breisladd-NM. Det var veldig moro, og samtidig veldig relevant i forhold til det jeg driver med nå.

I 2017 kjøpte nemlig Andreas seg sin egen driftebil, en Nissan S14. Dette var noe han hadde drømt om lenge, men ikke hatt mulighet til tidligere. Etter flere år som drifter på simulator, skulle han endelig få kjøre på Gatebil selv, sammen med de store gutta. Og Andreas gjorde det godt, svært godt! 

– Jeg var jo speaker, og sto og så på, og tenkte bare: WOW, uttalte Fredric Aasbø etter å ha sett de første rundene til Andreas.

Det var forøvrig gjennom drifting på simulator at Andreas først traff Ørjan Nilsen, som han senere skulle få et svært tett vennskap til.

– Ja, jeg og Ørjan ble først kjent via bilspill, lenge før han kjørte også. Vi begynte å henge litt mer sammen når han startet å kjøre på Gatebil, og etter noen år møttes vi på Drift weekend på Kaupanger, hvor jeg fikk prøve bilen hans noen runder. To uker etterpå hentet jeg min bil. Jeg ble bitt av basillen, kan du si, konstaterer Andreas.

– Så på mange måter må jeg takke Ørjan, for det var han som fikk meg til å ta steget inn som sjåfør!

Om Andreas får kjørt neste sesong gjenstår å se.

– Det står litt på pengene, dessverre. Jeg vet egentlig ingen ting akkurat nå, sier han, men at Gatebil har vært med på å forme Andreas til den han er i dag, det er det ingen tvil om.

– Jeg hadde nok klart meg på et vis, men Gatebil gjorde det mye lettere for meg! Og jeg vet ikke hvordan jeg hadde vært som person i dag, om ikke det hadde vært for det, bekrefter han, og synes det er positivt at Gatebil har tilrettelagt festivalene enda bedre for barn og familier de siste årene.

– Jeg synes Gatebil har hatt et fint fokus på barn og unge i år, med ting som FMX-show og RC drifting. Jeg håper det blir mer sånt på kommende festivaler også!

Nå håper Andreas at episoden med hans historie kan bidra til å gjøre det litt enklere for andre å snakke om sine problemer. 

– Hvis det kan hjelpe andre at jeg forteller om min historie, så er jeg veldig glad for det, sier han, men innrømmer at det var veldig spesielt å se seg selv på TV.

– Det var litt skummelt, men Kaare og Frederik har gjort en kjempejobb med filming og klipping, så jeg er veldig fornøyd med hvordan resultatet ble, avslutter Andreas.

– – – – – –

TIPS GATEBIL!
Har du tips eller ideer til hva vi bør skrive om her på Gatebil.no, så send mail til June eller Bjørn med en gang: june@gatebil.no eller bw@gatebil.no

Gatebil’s hovedpartner 2018: