En av disse 10 vinner GDS R2 på Mantorp til helgen!

Gatebil spurte de to norske og svenske drifting-oraklene Christer Halvorsen og Långe-Mikael Andersson om hvem som var deres største favoritter til å vinne Gatebil Drift Series (GDS) runde 2 på Mantorp Park i Sverige nå til helgen 16-18 juni. Christer valgte ut 5 norske og Långe_mikael 5 svenske. Her kan du lese om de utvalgte, og om hvordan de gjorde det i GDS R1 på Vålerbanen siste helg i mai.

Rekkefølgen på Christer og Långe-Mikael favoritter er tilfeldig.

FREDRIK SJÖDIN, SVERIGE: Fredrik er er av de største svenske favorittene. Han ble SM-mester i 2015, men til 2016 bygget han ny bil, en BMW 2-serie. 2016 ble brukt til å bli kjent med bilen og å få alt til å fungere best mulig. I 2017 er det igjen full satsing på konkurranser med bl.a. deltagelse i alle løp i Gatebil Drift Series. På Vålerbanen i første løp gikk det derimot sånn passe.

– Jag gillade banan på Våler, lite svårt att få bra flyt så som banan var lagd, men kul oavsett, forteller Fredrik. – Jag kvalade in på 8:e plats och på lördagen körde jag träning på morgonen och vid lunch. När vi senare på eftermiddagen skull köra topp32 så var det betydligt mindre grepp i kurvan vid bedömarna. Det gjorde att jag droppade ena bakhjulet över kanten ner i sanden och krängde av ett däck. Min chase i topp32 var tight och fin, men mitt misstag i lead gjorde att jag fick tacka för mej. Nu ser jag fram emot R2 på Mantorp där jag kommer ge allt jag har att erbjuda. Bilen går fint och har massor av fart, så jag hoppas på att ta mej långt i stegen.

Bilen til Fredrik er en BMW M235i. Budykittet er egenlaget, og motoren er en 3-liters M50 turbomotor på 960 hester og 1103 Nm på hjula. Girkassen er HGK precision 5-trins sekvensiell. KW chassis og Kumho KU36 dekk.

KIM SØNDERGAARD, NORGE: Kim er en av Norges mest erfarne driftere som har vært med helt fra de aller første drifting-konkurransene i Norge for omtrent 10 år siden. Etter seier i første runde i Gatebil Drift Series på Vålerbanen, er han proppet av selvtillit for å gjenta bragden på Mantorp Park til helgen.

Kim kjører en Nissan 180sx som har fått en rekke oppgraderinger til 2017. Ikke minst utseende, selv om frontfangeren alltid har en tendens til å ramle av. Motoren er fra Supra og har 575 hester og 715Nm målt på hjula. Girkassa er fra BMW 530 diesel. Det er Wisefab foran og bak, og Westlake gateslick.

JENS STARK JUNTTILA, SVERIGE: Jens er alltid med i tetkampen når han stiller til start i driftingløp. På GDS R1 kjørte han også bra, og vant top 8 duellen mot norske Robin Alsaker. Men etter målgang gjorde gjorde han en dum feil hvor han ødelagte bilen.

– Efter mitt och Alsakers åk gick jag in i Alsakers rök på målrakan och trodde att muren var längre till vänster. Men som jag fick känna så var den inte det och jag kraschade in i muren med hela sidan. Jag vann vår battle men bilen blev så illa tilltygad att jag tyvärr inte kunde fortsätta köra. Som tur var gjorde min kvalpoäng (kvalade på plats 5) att jag slutade på sjätteplats i tävlingen ändå.

Hvordan resultatlista ville sett ut med Jens i top 4 får vi jo aldri vite, men Jens er sugen på revansje på Mantorp, og han gjør garantert ikke samme feilen en gang til.

CHRISTIAN BAKKERUD, NORGE. Christian er regjerende Norgesmester i drifting fra 2016, og startet 2017 med å bli nummer to i første løp i Gatebil Drift Series – kun slått av team-kompis Kim Søndergaard. I finalen var det veldig bra kjøring av begge, men en snurring av Bakkerud i siste sving gjorde dommernes avgjørelse enkel. En slik feil lover han å ikke gjøre når han igjen går for et finalerun i GDS R2 på Mantorp til helgen, og aller helst vil han møte team-kollega i Bergen Drifting Team, Kim Søndergaard.

Christian kjører en Nissan Cefiro A31 med Chevrolet LS3 V8 procharger, bygget av Minges Universal Service og mappet hos RFS Performance. Bilen har Samsonas Sekvensiell girkasse, Feal Suspension coilovers og Wisefab forran og bak. Alt av body-kit er laget selv.

ALEXANDER GRANLUND, SVERIGE: Alexander er en av de store Svensk drifting-profilene. Han har kjørt masse på Gatebil og har mange topplasseringer fra breisladd-konkurransene. Ikke minst da han i 2014 kjørte tidenes run i Pariser-kurvan på Mantorp og overbevisende vant kvalifiseringen foran Fredric Aasbø. I 2016 steppet han også inn for Team Toyota i Super 3 konkurransen på Gatebil Rudskogen og hjalp Aasbø og Ola Jæger med å sikre finaleplass da tredje Toyota-fører Tor-Anders Ringnes kræsjet og ødela bilen i første av to kvalifiseringsrun. 2017 begynte også bra for Grandlund med seier i årets første SM-runde, men på GDS R1 på Vålerbanen hadde han problemer.

– Våler gick riktigt dåligt, om ja ska vara ärlig så har jag nog aldrig kört så dåligt någon gång, forteller Alexander. -Visste inte vad det var för fel då bilen betedde sig väldigt konstigt. Men efter vi bytt både servopump och styrväxel visade det sig att ett lager till rattstången hade skurit!

Alexander vil helst bare glemme alt som skjedde i Gatebil Drift Series runde 1 på Vålerbanen, og heller ha full fokus på å komme på vinnersporet til GDS R2 på Mantorp 16-18 juni.

Bilen til Alexander er en BMW E46 M3 med 850 hester og 1000 Nm på hjula. Girkassa er en Samsonas sekvensiell og chassiet er Öhlins med T-pars forstilling. Ferrita custom avgassystem.

ROBIN ALSAKER, NORGE: Robin er alltid å regne med når det er konkurranser som handler om bil og sladding. Enten det er drifting løp eller breisladd-konkurransene på Gatebil, hvor han ble ‘Verdensmester’ på Rudskogen i 2015. I 2015 ble han også nummer 2 sammenlagt i Scandinavian Powerdrift, etter å ha vunnet begge to løpene han deltok i, av totalt tre løp i serien. Vant gjorde Jens Stark Junttila som kjørte alle 3 løp med bra plasseringer.

I top 8 på Gatebil Drift Series R1 på Vålerbanen skulle Robin få sin revansje mot Junttila, men gjorde noen feil og tapte for den gode Svensken. Junttila kjørte derimot rett i betongveggen etter målgang og måtte bryte løpet. Robin sine ambisjoner for Gatebil Drift Series R2 på Mantorp Park er selvsagt å vinne.

MIKAEL JOHANSSON, SVERIGE. Mikael er regjerende SM-mester i drifting 2016, og beviste at en Volvo 240 kan være en like bra til drifting som langt nyere biler – om du bare bygger den riktig. Mikael vant kvalifiseringen på Vålerbanen, og lenge så det ut til at han også skulle være med å kjempe om seieren i løpet.

– Jag hade lite lite problem att hitta en bra linje på träningen. Men till kvalet så tänkte jag att jag skulle ge allt! Och de gick ju faktiskt vägen. Jag har precis byggt om bakvagnen lite så va inte riktigt nöjd, så vi ändrade lite under träningen. Men sen till stegen så fix jag möta Alexander Fröding i top 32. Jag va taggad, så hade bara en tänkte hela tiden! Och de va at vinna! Båda mina repor kändes bra, så de sluta med en vinst. Sen vindare till top 16, då skulle jag möts Kim Fors! En förare som har sjukt mycket fart i sin bil. Men när vi skulle köra våra tränings rundor så körde han av och paja bilen.. tyvärr. Så jag gick atomatiskt vidare till top 8. Där mötte jag Kim Södergard. Min lead kändes sjukt jävla bra! Min spotter sa att Södergard tabba sig så du har detta! Gör inget dumt” nä de första jag gör e o kört åt skogen!! Så trött på mig själv.. men sluta som 5. Otroligt nöjd med detta! Helgen va helt fantastisk!!

ODD-HELGE HELSTAD, NORGE: Odd-Helge er bare 20 år, men har allerede rukket å bli en av de beste og mest stabile norske drifterne. I 2015 ble han nummer 2 sammenlagt i NM. I 2016 ble det ny NM 2. plass, pluss seier i den norske Powerdrift-serien. Første løp i Gatebil Drift Series endte med en 3. plass. Det her forteller Odd-Helge om løpet:

– Gatebil Drift Series runde 1 på Våler startet veldig bra med 2. plass på kvalifiseringen. Deretter møtte jeg Glen Louis i top 32 og gikk videre til top 16. Her slo jeg ut Ole Morten Davanger. Top 8 var mot Øyvind Bogen, men i top 4 tapte jeg mot Christian Bakkerud. Det ble dermed bronsjefinale mot Victor Joensuu som jeg vant, så jeg er veldig godt fornøyd med løpet og å vinne dueller mot mange veldig gode.

Fakta om bilen: Nissan s14.5 med 2jz motor som yter 950whp og 1025wnm. Samsonas 6-triks sekvensiell girkasse. Wisefab foran og bak.

VICTOR JOENSUU, SVERIGE: Victor startet med drifting så sent som i 2015, men allerede første året ble han totalt nummer 3 i RM i drifting, og fulgte opp med en 3. plass i SM i 2016, pluss Greenlight Awards vinnare “bästa drifting” samme året. Som flere av de andre svenske førerne hadde han aldri vært på Gatebil Våler før løpet i Gatebil Drift Series, og trang derfor litt ekstra tid til å bli kjent med banen. Her forteller han om hva som hendte i løpet, som ente med en knallsterk 4. plass og beste Svenske fører:

– Våler var en utmanande bana med skiftande grepp, när man väl kände att flytet gick in så blev det helt annorlunda rundan efter! Däremot var det överlag väldigt roligt och en bra helg. Vi gick ut ur kvalet i mitt fält och körde Top 32 mot Tryggvason. Han var lite övertygad och gick av medans vi höll det lugnt och tog oss vidare till Top 16! I Top 16 körde vi mot Overgaard. Han gjorde en miss i sin lead och jag körde om ut mot mållinje. Var nog den mest spännande rundan för min del under helgen och vi tog oss vidare till Top 8! Top 8 skulle vart mot Jens  Juntilla men han lyckades ej ta sig ut till rundan så jag fick en bypass! Top 4 börja mot Sondargaard och han körde helt enkelt bättre och vann rundan där. Nästa i tur var jag och Odd-HelgeHelstad, en tight battle! Tyvärr blev de en liten miss i min chase, och där var tävlingen över för min del och en 4:e plats samt bästa svensk blev resultatet! Självklart otroligt nöjda!

Victor kjører en BMW E46M3 med PPF motor på 850whp. Sellholm sekventiell växellåda, Öhlins fjädring, Wisefab, Do88 kylsystem, KBT Bur. 2015, första säsongen nånsin i drifting blev jag RM 3:a.2016, Svenska mästerskapen 3:a, Greenlight awards vinnare “bästa drifting”.

PETTER ERIKSEN, NORGE: Røykmaskinen fra Askim lager antagelig aller mest røyk av alle i Gatebil Drift Series. Med godt over 1200 hester kjører Petter ofte både ett og to gir høyere en mange av de andre, og får vanvittig høy fart på hjulene og lager fryktelig masse røyk. Petter er en av de største norske publikumsfavorittene, hver gang det er Petter sin tur til å kjøre merker man godt at stemningen på tribunen stiger. Enten det er i en breisladdkonkurranse, som han vant to av i 2016 (VM og NM), eller i en drifting-duell. Det å ligge bak Petter i en duell er ikke lett for noen, for der ser man absolutt ingen ting annet enn masse røyk.

På GDS R1 gikk det derimot ikke akkurat som Petter hadde planlagt. Han hadde bygget masse om på bilen i vinter og ikke fått testet en eneste meter før han kom på Vålerbanen. Det begynte bra med en 3. plass i kvalifiseringen, men i top 16 kjørte han av banen i sitt lead-run og tapte duellen. Petter er revansjesugen og klar for en langt bedre plassering og aller helst seier i Gatebil Drift Series runde 2 på Mantorp Park i Sverige 16-18 juni.

STERKE UTFORDRERE…
Pawel Korpulinski (overbeviste stort og vant Påsksladden på Elmia). Fredric Myhre (om den nybygde BMW 2-serien fungerer). Dennis Hägblom (vil en Finne vinne den norsk-svenske GDS-duellen? Dennis er god og kan slå alle). Alvin Lægreid (ny bra bil, men har han fått testet nok?), Teemu Peltola (vet aldri helt med Peltola, men om alt klaffer er top 8 og enda høyere innen rekkevidde. Show lager han uansett). Joachim Waagaard (på sitt beste kjører han som de beste, men er han stabil nok?). Christer Erlandsson (mye trøbbel med bil i 2016. Er alt i orden nå?). Jim Olofsson (også mye trøbbel med ny bil i 2016, men har tro på at det vil gå veien nå). Rasmus Möller (litt ustabil, men kan vinne over de beste når alt klaffer). Daniel Sævik (“nykommer” som nærmer seg de beste). Kenneth Nornes (enda en erfaren og god norsk drifter med nybygget BMW 2-serie. Fikk testet en god del på Gatebil Våler frikjøring). Michael Andersson (Volvo-fører som kan gjøre det helt store), Joakim Johnsen (En god norsk fører med vinnerambisjoner som har bygget ny helværst BMW driftingbil. Joakim ble ikke klar til Våler, men kommer han på Mantorp?)… pluss mange mange flere.

Totalt er 90 førere påmeldt til løpet, men det gjenstår å se hvor mange som stiller til start. Alt ligger uansett til rette for at Gatebil Drift Series runde 2 på Mantorp Park kan bli tidenes største og mest spennende driftingløp i Scandinavian noen sinne.

LINK: Resultater fra GDS R1 på Vålerbanen

LINK: Les alt om Gatebil på Mantorp 16-18 juni