Vidar Jødahl satt Verdensrekord på is!

Gatebil-kjendis Vidar Jødahl kan stolt slå seg på brystet som verdensrekordholder i høyest fart på is med sin velkjente blå BMW M3.

Rekorden ble satt på Årsunda Speed Weekend i Sverige og er på hele 341,45 km/t, målt i gjennomsnitt over en strekning på 1000 meter. Sluttfart ved målpassering var 346,82 km/t.

FLERE RASKE FRA NORGE
Det var flere norske deltakere som også kjørte fort i Sverige. Ikke minst Jens Petter Brandstorp fra Skjeberg som fikk god fart på sin store Audi S4 Quattro. Med motor bygget av Skinne Racin, bremset av Jon Jonus Reinertsen, hadde Brandstorp verdensrekorden i noen timer med 338,53 km/t.

Torstein Kvarme deltok også med sin hvite Ford Sierra, og med 301,73 km/t, ble også han medlem av den meget eksklusive 300 km/t klubben.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=gNjSSUDv5ec&feature=share&fbclid=IwAR2tICbuUcYw0xIVZCn-uYfj2yw0_M_o6kbTf1Dnc3FCQyHNypbD2cZrYpI[/fve] Se Jødahl sitt rekord-run fra Årsunda Speed Weekend 2019.

FLYING KILOMETER
Isbanen på Årsunda er 4 kilometer lang og 40 meter bred. De første 1500 meterne er for å akselerere, så måles gjennomsnittsfarten over den neste kilometeren.

Tilsammen var det 39 klasser hvor alt fra mopeder til lastebiler deltok. Til og med egen klasse for kjøretøy med jetmotor.

VERDENSKJENT BMW M3
Den blå M3’n til Vidar Jødahl fra Buldre Racing Team har blitt kjent over hele verden, og Jødahl bruker ikke bare bilen til å kjøre fort på isen. Han har kjørt Nürburgring Nordschleife på lynraske 7,32 minutter, med sladd i mange av svingene. Og på dragstripa på Gardermoen er persen utrolige 8.89 sekunder med en sluttfart på nesten 250 km/t! Han har deltatt med bilen på masse events og konkurranser, og bl.a. kjørt det kjente Osnabrück bakkeløpet i Tyskland. Og selvsagt på de aller fleste Gatebil-festivalene siden han kjøpte bilen som original i 2003.

jodahl_02

– Mye har skjedd siden den gang, forteller Jødahl. – Ikke minst er originalmotoren bytta med en 3-liter fra Toyota Supra, som stadig blir oppjustert og tilpasset til hva jeg skal bruke bilen til. I Sverige nå var effekten 1240 hester.

Drivverket er selvsagt også kraftig oppgradert for å tåle den ekstreme effekten. Girkassa er sekvensiell og kommer fra Sellholm, og den solide bakdiffen fra BMW M5 har spesiallagde drivaksler som aldri går i stykker.

– Ellers er faktisk bilen ganske original, sier Jødahl. – Da mener jeg at nesten ingen ting er gjort med selve karosseriet. En original M3 begynner jo å bli både dyr og sjelden, så planen er egentlig å sette den på lager og heller bygge opp en ny BMW E30. Da kan jeg kan skjære og sveise mer fritt for å lage en bil som blir enda råere.

Men etter rekorden i Sverige har Jødahl bestemt seg for bruke den blå M3’n i alle fall ett år til.

– Jeg må tilbake på isen neste år for å forsvare rekorden, forteller han! – For jeg vet det bor mer i bilen. For når jeg satt rekorden hadde jeg en bomgiring hvor jeg tapte litt fart. Og selvsagt må jeg også da forsøke med enda flere hester, avslutter Vidar Jødahl til Gatebil.no.

Gatebil gratulerte med den utrolig rekord, og ser frem til å se bilen på alle Gatebil festivaler også i 2019.

Hadde rekorden! Vidar Jødahl sitt beste run første dag var 338,28 km/t. Dette var da ny verdensrekord frem til Jens Petter Brandstorp kjørte 338,53 km/t med sin Audi S4 et par timer senere. Jødahl tok senere tilbake rekorden med utrolige 341,45 km/t, som i følge han selv er det raskeste noen bil noen gang har kjørt på is. Uansett klasse, konkurranse og biltype.

Torstein Kvarme deltok også i Sverige med sin Ford Sierra, og ble medlem i den meget eksklusive 300-klubben med tiden 301,73 km/t. Dette er antagelig verdensrekord for Ford Sierra, men dessverre for alle Ford-fans har bilen en Toyota Supra-motor som Gjødahl sin M3.

På Årsunda Speedweekend var det inndeling i hele 39 klasser. Alt fra moped og til lastebiler, pluss egen klasse for kjøretøy med jetmotor.

Se flere bilder på Gridd.se

Tidkortet som beviser rekorden.

Besøk Vidar Jødahl på Facebook 

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=F_LPCLTrX_Y[/fve] Bli med Vidar Jødahl i sin M3 på Nürburgring Nordschleife. Her kjører han 7,32 min, mens personlig rekord er 7.11 med Porsche 997 GT2.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=kNgKcH9nkhw[/fve] Her er to filmer fra Osnabrück 2018 – Bakkeøp i Tyskland.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=6evl2cQkcok[/fve]

Kjøp billetter til Gatebil i 2019!

– – – – – –